AMSTERDAM - D66 heeft internationale burgerrechtenbeweging Access voorgedragen voor de pretigieuze Sacharovprijs. De website plaatste onder andere videobeelden van de protesten na de Iraanse verkiezingen.

Daarnaast lukte het de organisatie overheidsfirewalls te hacken, overige beelden online te plaatsen en digital verzet te organiseren.

De fractie van D66 'nomineert' Access nu voor de prijs om meer waardering te krijgen voor het verrichte werk.

Vrijwilligers

Zo staan op de website meer dan 14.000 video's van burgers, die anders hun verhaal niet naar buiten hadden kunnen krijgen.

Om dat te kunnen doen is een team van vrijwilligers over de hele wereld actief, waarbij bijdragen variëren van het bieden van bandbreedte tot het kraken van staatsfirewalls om zo verhalen naar buiten te krijgen.

In het bijzonder prijst de europarlementariër Marietje Schaake de inspanningen om videobeelden van de protesten na de Iraanse verkiezingen naar buiten te krijgen: "Op sommige filmpjes is te zien hoe bruut het Iraanse regime optreedt tegen zijn burgers en hoe moedig het Iraanse volk zich weert en voor zijn vrijheid vecht".

Prijs

De Sacharovprijs wordt jaarlijks door het Europees parlement uitgereikt aan voorvechters van burgerrechten. Het zou de eerste keer zijn dat digitale voorvechters de prestigieuze prijs in de wacht zouden slepen.

Naast een bijzondere zitting in het parlement is aan de prijs een bedrag van 50.000 euro verbonden.