DEN HAAG - Telecomtoezichthouder Opta start per direct een nieuw onderzoek naar de televisiemarkt. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) haalde kort geleden een streep door het besluit van Opta om de kabelmarkt open te breken.

Deze uitspraak biedt geen ruimte voor een snelle openstelling van de tv-kabel, verklaarde Opta dinsdag. De toezichthouder verwacht binnen een jaar een nieuw besluit te nemen op basis van het nieuwe onderzoek.

Door het vonnis van het CBb kunnen tv-kijkers toch niet kiezen bij welke aanbieder zij kabeltelevisie willen afnemen.

Tele2 sprong deze zomer in het gat dat door de opening van de kabelmarkt was geboden, maar kan de concurrentie nu niet aangaan.

Keuze

''De uitspraak van de rechter betekent niet dat de problemen die Opta twee jaar geleden constateerde, automatisch verdwenen zijn. Opta vindt het belangrijk dat consumenten voldoende keuze hebben en niet te veel betalen voor hun televisie-abonnement'', stelde Optavoorzitter Chris Fonteijn

Bundels

Opta gaat zich in de nieuwe analyse ook richten op de bundels van telefonie, internet en televisie, aangezien steeds meer klanten zo'n pakket afnemen.

Als blijkt dat het nog steeds nodig is om in te grijpen, moet Opta de Europese Commissie overtuigen van de noodzaak tot regulering. Partijen kunnen dan ook weer beroep aantekenen tegen het besluit.

Reactie Tele2

Tele2 toont zich tevreden met de beslissing van Opta, maar wijst erop dat het belangrijk is dat Opta volhardt in haar overtuiging de kabelmarkt open te breken.

“Wij vinden dit een logische beslissing. Iedereen in Nederland kan zien dat er geen keuze is wanneer iemand analoge televisie wil afnemen. De plek waar je woont, bepaalt dan je aanbieder. Voor consumenten vinden we het jammer dat het opengaan van de analoge kabelmarkt langer duurt, maar wij hopen dat de OPTA minder tijd nodig zal hebben dan een jaar”, vertelt Günther Vogelpoel, directeur Consumentenmarkt Tele2.
 

Reactie Ziggo

Ziggo heeft laten weten graag mee te werken aan de nieuwe analyse. Het bedrijf is van mening dat er voldoende concurrentie is via de huidige infrastructuren: televisie kijken via de ether, satelliet, glasvezel, DSL en kabel.

Ziggo zet de constructieve gesprekken met Tele2 over een mogelijke commerciële samenwerking intussen wel voort.

Reactie Online

Online reageert opgelucht dat de openstelling van de markt niet definitief van tafel is, maar is tegelijkertijd teleurgestel dat een snelle reparatie van het besluit niet mogelijk is. "Wij kunnen ons namelijk niet vinden in de conclusie van het CBb en ondersteunen Opta bij haar constatering dat er nog steeds problemen zijn."