AMSTERDAM - Multimiljardair Paul Allen, medeoprichter van softwarebedrijf Microsoft, heeft rechtszaken aangespannen tegen een groot aantal internetbedrijven. Hij beschuldigt onder meer Google, eBay, Facebook, Apple en Yahoo van patentschending.

Allen is eigenaar van het bedrijfje Interval Licensing, dat eigenaar is van een viertal patenten die betrekking hebben op de werking van met name e-commerce-websites. Een van de patenten beschrijft bijvoorbeeld de mogelijkheid om bezoekers aan de hand van de pagina die ze bekijken suggesties te doen voor andere interessante onderdelen van de site.

In totaal elf bedrijven moeten zich bij een rechtbank in Seattle verdedigen tegen het verwijt dat zij zonder toestemming gebruikmaken van de beschreven methodes. Naast Google, eBay, Facebook, Apple en Yahoo gaat het om Youtube, internetprovider AOL, online filmverhuur Netflix en drie handelaren in kantoorartikelen.

Trend

Zeker een aantal van de aangeklaagde ondernemingen lijkt niet van plan zich zonder slag of stoot bij de aanklacht (PDF) neer te leggen. "Deze rechtszaak weerspiegelt een ongelukkige trend waarbij mensen proberen te concurreren in de rechtszaal, in plaats van op de vrije markt", reageert een woordvoerder van Google tegenover de Wall Street Journal.

Vermogen

De hoogte van een eventuele schadeclaim van Allen is nog onbekend. Allens vermogen werd door het Amerikaanse zakenblad Forbes dit jaar geschat op ongeveer 13,5 miljard dollar. Eerder dit jaar maakte hij - na een oproep daartoe door zijn Microsoft-collega Bill Gates - bekend een groot deel van dat geld aan goede doelen te zullen doneren.

Vorig jaar werd bekend dat Allen lijdt aan een ernstige vorm van lymfeklierkanker.