DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil wereldwijd een sms-dienst aanbieden waarmee Nederlandse reizigers gewaarschuwd kunnen worden voor calamiteiten.

Tijdens het WK Voetbal in Zuid-Afrika werd een vergelijkbaar alarmeringssysteem al gebruikt door Oranje-supporters. Ook tijdens de onlusten eerder dit jaar in de Thaise hoofdstad Bangkok maakte de ambassade ter plekke gebruik van een sms-dienst.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst er vrijdagochtend op dat de sms-dienst ''een prettig instrument is om straks snel grote groepen Nederlanders te kunnen bereiken''.

Via internet kunnen Nederlandse reizigers of expats gegevens over hun verblijf in het buitenland en over contactpersonen achterlaten.

Opsporen

Behalve voor het geven van informatie kan de sms-dienst voor Buitenlandse Zaken een hulpmiddel zijn bij het opsporen van Nederlanders.

Twee weken geleden zocht het ministerie nog enige tijd naar Nederlanders in een door noodweer en overstromingen getroffen gebied in India.

Vebaasd

Directeur Mark Prinsen van redDog, een bedrijf dat reizigers ondersteunt, is verbaasd over de actie van het ministerie. Hij vindt dat de overheid daarmee tegen de regels in concurreert met particuliere initiatieven.

Sinds twee jaar biedt redDog een sms-service die reizigers waarschuwt als de veiligheid in het gebied waar ze verblijven plotseling is afgenomen. Deze zomer maakten 1600 mensen gebruik van deze service.