AMSTERDAM – Het gebruik van mobiel internet door vrouwen is in twee jaar tijd met 575 procent toegenomen. In totaal is nu 23 procent van de mobiele internetters vrouw.

Dat meldt Opera aan de hand van een onderzoek onder meer dan 300.000 gebruikers van de mobiele browser van Opera uit tien landen.

Met Opera Mini had he bedrijf de afgelopen drie maanden meer dan 25 procent van de mobiele browsermarkt in handen.

Verdeling

In dezelfde periode waarin het mobiele internetgebruik van vrouwen met 575 procent toenam, groeide het gebruik bij de andere sekse met ‘slechts’ 233 procent. De verdeling tussen mannen en vrouwen als het aankomt op mobiel internet is nu 77 om 23 procent. Twee jaar geleden was dit nog 88 procent om 12 procent.

In Zuid-Afrika wordt mobiel internet relatief door het grootste percentage vrouwen gebruikt. Daar is 43,5 procent van de mobiele internetters vrouw. In de Verenigde Staten is dit 35,6 procent, in Rusland 32,4 procent en in Groot-Brittannië 31,5 procent. Nederland is niet meegenomen in het onderzoek.

'Universeel recht'

“Wij vinden dat toegang tot het internet een universeel recht is en mobiel internet breekt door genzen heen om deze toegang te bereiken”, aldus Jon Von Tetzchner, mede-oprichter van Opera Software.

“Het gegeven dat meer vrouwen toegang vinden tot het mobiele internet is erg belangrijk voor ontwikkelaars. Een verdere verdeling van het gebruik kan alleen maar positief uitpakken voor iedereen”, vindt hij.

Applicaties

Een analist van onderzoekbureau Gartner laat weten dat de groei van het aantal vrouwen dat internet gebruikt via mobiele apparaten te danken is aan applicaties. Robert Cozza denkt niet dat het iets te maken heeft met hardware.

“Vrouwen worden niet aangetrokken door roze telefoons, maar door handige applicaties die ze helpen bij het organiseren van haar leven en tijd.”