AMSTERDAM – Facebook heeft de nog officieel te lanceren community Teachbook.com aangeklaagd wegens het gebruik van de term ‘book’ in de bedrijfsnaam.

Dat blijkt uit een aanklacht (pdf) die de netwerksite eerder indiende.

Teachbook.com is een community die momenteel twintig gebruikers en twee medewerkers heeft. De website moet in de toekomst hulp bieden aan onderwijzers bij onder andere het organiseren van lessen.

Volgens Facebook maakt Teachbook.com ten onrechte gebruik van de goede naam van de netwerksite.

Afbreuk bedrijfsnaam

Greg Shrader, directeur van Teachbook reageert verrast tegenover een zakenkrant uit Chicago: “We proberen te begrijpen hoe Facebook, een miljoenenbedrijf, kan denken dat een klein bedrijf als Teachbook een bedreiging kan zijn.”

Facebook laat weten dat wanneer andere netwerksites zomaar een naam met ‘book’ erachter mogen gebruiken, de term book een algemene term zou worden, wat weer zou leiden tot een afbreuk aan Facebook als bedrijfsnaam.

Ikhwanbook

Het Nederlands Dagblad meldde eerder donderdag dat een oppositiegroep uit Egypte een eigen sociale netwerksite heeft opgezet in de stijl van Facebook. De islamitische variant opereert onder de naam Ikhwanbook en zou in theorie dus ook aangeklaagd kunnen worden door Facebook.