AMSTERDAM - Google is van plan telefooncellen te plaatsen op verschillende Amerikaanse universiteiten en luchthavens. De telefooncel laat gebruikers gratis bellen door middel van Google Voice.

Google wil hiermee haar eigen VoIP-dienst promoten. De telefooncel heeft daarom geen verbinding met een landlijn, maar met internet.

Gebruikers kunnen maximaal twinig minuten gratis bellen. Een gesprek buiten de Verenigde Staten zal hoogstwaarschijnlijk wel geld kosten.

Aantal

De telefooncel ziet er uit als een klassieke telefooncel uit de jaren vijftig en het licht werkt op zonne-energie. Jason Toff, marketing manager van Google Voice, laat in een video zien hoe de telefooncel werkt.

Op dit moment zijn er vijf telefooncellen gebouwd. Dit aantal groeit als het project succesvol is. Toff verwacht dat zij de eerste telefooncel van Google op de Arizona State University plaatsen.

Gmail

Onlangs werd bekend dat Google een VoIP-dienst ontwikkelde binnen Gmail. De techniek hierachter zou gebaseerd zijn op Google Voice. Anders dan bij Google Talk hoeft de ontvanger niet achter de computer aanwezig te zijn. Met de telefooncel van Google hoeft degene die belt dat nu ook niet meer te doen.