Ook politieke zorgen om anti-piraterijverdrag ACTA
De onderhandelingen rondom het ACTA-verdrag vinden grotendeels in beslotenheid plaats en vaak wordt er ook achteraf geen tekst en uitleg gegeven.
Het verdrag moet namaakgoederen en online piraterij bestrijden. Zo zou er worden gesproken over de omstreden 'three-strikes-out'-aanpak, waarbij consumenten na drie waarschuwingen worden afgesloten van internet als ze illegaal blijven downloaden.
Kamervragen
Mariko Peters, Tweede Kamerlid voor GroenLinks heeft inmiddels kamervragen gesteld aan de minister van Economische Zaken en wil weten wat er vorige week bij een overleg over het verdrag is besproken.
Bovendien vraagt Peters zich af welke rol Nederland speelt en in welke fase de onderhandelingen nu zijn. Ze vraagt of de minister bij de Europese Commissie wil aandringen om de onderhandelingen te schorsen tot er wel voldoende transparantie kan worden gegeven.
Open brief
Eerder deze maand sprak een groep Nederlandse organisaties, waaronder de Consumentenbond en digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, al hun zorgen uit over de onderhandelingen. Zij stuurden een open brief naar het ministerie.
Het ministerie van Economische Zaken liet toen in een reactie weten dat Nederland de kritiek op het gebrek aan openheid rond het verdrag deelt.
Volgens het ministerie is uitgangspunt van Nederland bij de onderhandelingen dat het verdrag niet verder mag gaan dan de huidige Europese regelgeving rond intellectueel eigendom. Nederland blijft volgens de reactie 'alert' dat het ACTA-verdrag niet leidt tot bijvoorbeeld afsluiten van internetgebruikers of verplichte filtering van verbindingen.
Toch maakt Peters zich zorgen over ACTA, vertelt ze aan Webwereld.nl: "Fansites over Harry Potter of Nijntje kunnen snel worden gewist”, stelt ze. “Ook het downloadverbod komt via de achterdeur mogelijk toch het Nederlandse recht binnen. Je mag nu nog legaal een kopie maken voor thuisgebruik. Straks krijg je dan meteen Stichting Brein bij je thuis op bezoek.”
"Eigenlijk profiteren hiervan alleen grote bedrijven, die vinden dat ze last hebben van het internet en niet willen vernieuwen”, aldus Peters.