AMSTERDAM - De CIA vreest de gevolgen als internationaal landen de VS zien als een land dat ook terroristen herbergt. Zo zou de soevereiniteit onder druk komen te staan. Dat blijkt uit een geheim document dat via de klokkenluiderssite Wikileaks is gelekt.

In een document van uit de CIA bezorgdheid. Het stuk is opgesteld om provocerend naar interne denkbeelden te zijn om ze zo ter discussie te stellen.

Volgens de opstellers zijn er regelmatig gevallen van burgers die de VS verlaten om zich bij terroristische organisaties aan te sluiten.

Dat dit soort acties niet opvallen is volgens de CIA mede de schuld van de burgerlijke vrijheden in Amerika, waardoor mensen vrijelijk kunnen reizen.

Aantasting soevereiniteit

De opstellers vrezen de reactie van andere landen als duidelijk wordt dat ook in de VS burgers met terroristische motieven rondlopen.

“Vreemde mogendheden zouden informatie over Amerikaanse burgers kunnen opvragen of zelfs om uitlevering vragen, waarvan zij vermoeden dat ze terrorist zijn of terreur aanhangen”, schrijven de opstellers. Dat zou in de ogen van de CIA de soevereiniteit aantasten.

Informatie

Een weigerachtige houding kan ook als gevolg hebben dat de VS zelf ook niet langer over informatie over burgers van andere landen kan beschikken, het “ophalen van terreurverdachten van andere bodem” moeilijker wordt en relaties onder druk komen te staan.

In een extreem geval vreest de CIA undercover-operaties van vreemde landen op eigen bodem.