STOCKHOLM - Julian Assange, de voorman van klokkenluiderswebsite Wikileaks, wordt sinds vrijdagavond in Zweden gezocht wegens twee verkrachtingszaken. Dat meldt de openbaar aanklager zaterdagochtend, aldus Zweedse media.

Twee vrouwen, in de leeftijd van twintig en dertig jaar, zouden vrijdagavond naar de politie zijn gestapt om hun verhaal te doen.

Tegen de een zou Assange vorig weekend in het zuiden van Stockholm seksueel geweld hebben gebruikt, de ander zou dinsdagochtend zijn verkracht in de nabijgelegen stad Enköping. 

Verklaringen

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Stockholm bevatten de verklaringen van de vrouwen voldoende aanleiding voor het uitvaardigen van een opsporingsbevel.

Het is vooralsnog niet bekend waar de 39-jarige Australiër Assange zich nu bevindt. Assange hult zich al jarenlang in stilzwijgen over zijn identiteit.

Beschuldigingen

Assange ontkende de aantijgingen zaterdag in een e-mail aan de Zweedse media. Hij was afgelopen week in Zweden om zijn werk te bespreken. Assange is vaker in het land, omdat WikiLeaks draait op computers in een schuilkelder in Solna bij Stockholm. ''Waarom deze beschuldigingen nu opduiken, is een interessante vraag'', aldus Assange.

Onlangs publiceerde de klokkenluiderspagina tot onvrede van het Amerikaanse ministerie van Defensie tienduizenden pagina's geheime Amerikaanse militaire documenten over de oorlog in Afghanistan.