ARNHEM - Een cartoon over de holocaust die de Arabisch Europese Liga in 2009 op haar website zette is onnodig grievend.

De cartoon zet vraagtekens bij de genocide op de Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde donderdag de Nederlandse tak van de AEL tot een boete van 2500 euro waarvan 1500 voorwaardelijk.

In april sprak de rechtbank van Utrecht de AEL vrij van van het beledigen van het Joodse bevolkingsdeel. De rechtbank noemde de cartoon wansmakelijk en bijzonder kwetsend, maar oordeelde dat de vrijheid van meningsuiting zwaarder moest wegen.

Lijken

Het Openbaar Ministerie (OM) ging daartegen in beroep en wilde vastgesteld zien of de cartoon onnodig grievend is of niet.

Op de cartoon staan twee Joodse mannen die lijken bestuderen onder het bordje 'Auswitch'. De ene Joodse man zegt: 'I don't think they are Jews'. De andere Joodse man zegt: 'We have to get to the 6.000.000 somehow'.

Beledigend

Het hof vindt dat de cartoon beledigend voor de Joden wegens hun ras. ''Zij worden er -minst genomen- van beticht de holocaust te overdrijven en dus op dit punt onbetrouwbaar te zijn'', aldus het hof.

In de uitspraak noemt het hof de holocaust een diepzwarte bladzijde in de geschiedenis van het mensdom. ''De suggestie dat deze, nota bene door de slachtoffers, op slinkse wijze zou worden verzonnen of overdreven, is buitengewoon krenkend voor de slachtoffers en hun nabestaanden, in deze zaak de Joden.''