AMSTERDAM – Het Amerikaanse Ministerie van Defensie ontkent dat het klokkenluiderssite Wikileaks heeft aangeboden om te helpen bij het herzien van diens publicaties.

Dat meldt de The New York Times. “Het ministerie wil niet onderhandelen over ingekorte of gekuiste versies van de door Wikileaks gepubliceerde overheidsdocumenten”, zo schrijft jurist van het Pentagon Jeh C. Johnson in een brief aan de advocaat van Wikileaks.

Oprichter van WikiLeaks Julian Assange zei woensdag dat het Pentagon was ingegaan op zijn verzoek tot hulp bij het herzien van de oorlogsdocumenten op zijn website, en het verwijderen van informatie die levens van burgers en militairen in Afghanistan in gevaar kan brengen.

Wikileaks plaatste in juli ruim 70.000 vertrouwelijke pagina’s van Amerikaanse militairen in Afghanistan uit de periode 2004 tot nu. Vorige week kondigde Assange aan nog eens 15.000 documenten online te publiceren.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie waarschuwde hem in een reactie daarop niet door te gaan met de publicaties omdat het de militairen in gevaar zou brengen.

Positie

Assange zei van Defensie te hebben begrepen dat de kwestie ‘te bespreken’ was.

“Hij interpreteert zowel de aard van de gemaakte afspraken als zijn eigen positie in deze zaak verkeerd”, aldus een woordvoerder van het Pentagon in NYT.

“We staan open voor een gesprek over hoe hij de gestolen documenten kan teruggeven en hoe de informatie uit zijn archieven wordt verwijderd.”