DEN HAAG - Het ministerie van Justitie moet aangeven hoe de Koninklijke Bibliotheek (KB) op een zorgvuldige manier NSB-kranten uit de Tweede Wereldoorlog op internet kan zetten.

Die teksten kunnen bijdragen aan het historisch besef, vinden VVD en D66 in de Tweede Kamer.

De partijen hebben woensdag vragen gesteld aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin over de mogelijke strafbaarheid van publicatie van de 'foute kranten'.

Het ministerie van Justitie heeft de KB gewaarschuwd dat publicatie voor het Openbaar Ministerie aanleiding zou kunnen zijn in actie te komen. Verspreiding van haat zaaiende of beledigende teksten is verboden.

Historische teksten

Kamerleden Boris van der Ham (D66) en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) willen van de minister weten of hij ook van mening is dat het niet aan de KB is om te bepalen welke historische teksten door de beugel kunnen, zoals de bibliotheek zelf had aangevoerd.

Ook stelde de bibliotheek dat er meer oude publicaties zijn die mogelijk haat zaaien, maar die al langer voor het publiek toegankelijk zijn.

Nieuwe webdienst

De publicatie van het materiaal uit de oorlog maakt deel uit van de nieuwe webdienst kranten.kb.nl, die de KB een paar maanden geleden lanceerde.

Daarop zijn over een tijdje acht miljoen krantenpagina's van de afgelopen vier eeuwen te bekijken.