AMSTERDAM - Hyves lanceert donderdag een nieuwe feature waarmee het gebruikers van de sociale netwerksite makkelijker wordt gemaakt om populaire video's te bekijken en te delen.

Op hyves.tv worden vanaf donderdag video's van Youtube in vijf verschillende categorieën weergegeven en gesorteerd op basis van populariteit en het aantal keren dat ze zijn bekeken. Nadat een filmpje is afgelopen start automatisch de volgende in de lijst.

"Zo is het eigenlijk net alsof je met je laptop op schoot tv aan het kijken bent", zegt Hyves-oprichter Raymond Spanjar tegen NU.nl.

Hyves startte anderhalve week geleden met een testversie van de player, daarop worden sindsdien al duizenden video's per uur bekeken.

Sociaal filter

"De tijd dat je voor een televisie gaat zitten en afwacht of er iets leuks voorbij komt, is toch echt wel een beetje voorbij", zegt Spanjar. "Maar op Youtube staat zoveel materiaal dat je niet weet waar je moet kijken. Dat probleem ondervangen we met het sociale filter op Hyves waardoor je kunt zien wat de populairste filmpjes zijn van je vrienden."

Hyves.tv wordt in de komende maanden nog verder uitgebreid met ook video's van onder meer Uitzendinggemist en RTL Gemist. In de iets verdere toekomst wordt het ook mogelijk om 'live' te zien welke films hyvesvrienden aan het bekijken zijn.

Behoefte

Dat er behoefte is aan het delen en categoriseren van beeldmateriaal blijkt volgens Spanjar onder meer uit de zogenaamde 'Wie Wat Waar' op Hyves, waar televisieprogramma's het meest besproken onderwerp zijn. "En ook op Youtube zie je een grote hoeveelheid commentaren onder de video's. Er is veel behoefte om erover te praten."

"Het grote verschil is echter: Op Youtube ben je met vreemden, en op Hyves met je vrienden." Spanjar verwacht dat de nieuwe beeldsectie gevolgen zal hebben voor de tijd die op Hyves wordt doorgebracht.

"Als je kijkt naar buitenlandse sociale netwerken die op een soortgelijke manier werken, denk ik dat het zeker met enkele tientallen procenten zou kunnen gaan stijgen."

Nederlanders brengen op dit moment gezamenlijk 2 miljard minuten per maand door op Hyves, op Youtube is dat 1,4 miljard.