AMSTERDAM – Klanten van Vodafone moeten binnenkort gebruik gaan maken van internetbundels van 250 MB of 1 GB. Op deze manier wil de provider meer transparantie bieden aan gebruikers.

Voorheen hanteerde Vodafone de Fair Usage Policy (FUP), die bepaalde dat klanten niet meer dan tien keer het gemiddelde dataverbruik van alle gebruikers mogen overschrijden. De hoogte van de FUP bleek voor klanten echter niet duidelijk.

Bovendien maakt de sterke groei in dataverbruik de FUP op termijn onhoudbaar omdat klanten dan voor hetzelfde bedrag meer data zouden mogen gebruiken.

Limiet

Vodafone heeft nu een duidelijke limiet gesteld waarbij klanten er volgens de provider in vergelijking met de FUP gebaseerd op het huidige dataverbruik niet op achteruit gaan.

KPN maakte al eerder bekend dat ongelimiteerd datagebruik economisch niet langer haalbaar is. Voor het eind van het jaar zal de provider met een nieuw aanbod komen.

Wat betreft abonnementen voor de iPad, de tabletcomputer van Apple, maakten veel providers ook al bekend gelimiteerde databundels te hanteren in plaats van de gebruikelijke onbeperkte internetbundel.

Dataverkeer groeit

Wereldwijd is het mobiele dataverkeer in een jaar tijd bijna verdrievoudigd. Het dataverkeer groeit nu tien keer zo snel als het spraakverkeer. Dat blijkt uit cijfers van Ericsson die het bedrijf vrijdag bekendmaakte.

In december 2009 werd voor het eerst het historische punt bereikt waarbij dataverkeer het spraakverkeer overschreed. Vanaf het tweede kartaal van dit jaar bedraagt het mobiele dataverkeer bijna 225.000 terabyte per maand.

Abonnement

Opvallend is dat bij slechts tien procent van alle mobiele abonnementen ook een abonnement voor mobiel internet wordt afgesloten.

Volgens Ericsson zorgt de explosieve groei ervoor dat providers meer geld verdienen, maar ook voor klanten zit er een mogelijk positief gevolg aan de groei van het dataverkeer. “Providers kunnen nu hun kosten verlagen en de gebruikerservaring verbeteren”, aldus Hakan Eriksson, topman bij Ericsson.

Prijzenoorlog

Vandaag werd door het vakblad Telecompaper bekendgemaakt dat er een prijzenoorlog in Nederland is losgebarsten rond mobiele internetabonnementen.

Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan vijf miljard mobiele abonnementen afgesloten. Ericsson verwacht dat er in 2020 vijftig miljard mobiele apparaten zijn die verbonden zijn met het internet.