SAN FRANCISCO - Het Amerikaanse softwareconcern Oracle heeft internetbedrijf Google aangeklaagd wegens schending van octrooirechten.

Volgens Oracle maakt de Androidsoftware van de Google smartphones inbreuk op patentrechten van het onlangs door Oracle overgenomen bedrijf Sun Microsystems.

Oracle eist via een procedure bij een federale rechtbank dat Google stopt Javatechnologie te gebruiken waarvan de rechten bij Sun liggen.

Schadeclaim

Tevens heeft het softwarebedrijf een nog ongespecificeerde schadeclaim tegen Google ingediend. Oracle stelt dat het internetbedrijf op de hoogte moet zijn geweest van de patentrechten van Sun sinds het bedrijf enkele jaren geleden ingenieurs in dienst nam die met de Javatechnologie werken.

Het softwarebedrijf nam Sun in januari over voor 5,17 miljard euro. Met de overeenkomst verkreeg Oracle tevens alle octrooirechten van het bedrijf, dat aan de basis stond van de ontwikkeling van de populaire Javacomputertaal.

Google gebruikt de Androidsoftware in meerdere apparaten in de concurrerende wereldwijde markt voor smartphones. De internetgigant wilde niet reageren op de aantijgingen.