WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de klokkenluiderswebsite WikiLeaks donderdag gewaarschuwd niet door te gaan met de publicatie van gelekte geheime documenten over de oorlog in Afghanistan.

Het Pentagon sprak over het toppunt van onverantwoordelijkheid.

Washington reageerde op de aankondiging van WikiLeaks om ongeveer 15.000 militaire documenten te publiceren die vorige maand nog niet op internet waren gezet.

De website plaatste toen ruim 70.000 andere vertrouwelijke pagina's van de Amerikaanse strijdkrachten uit de periode 2004-2010.

Gevaar

WikiLeaks stelde in juli dat de pagina's die mogelijk gevaar voor betrokkenen opleveren, zouden worden achtergehouden. De documenten gaan over de moeizame strijd in Afghanistan tegen de radicaalislamitische Talibanbeweging.

Volgens het Pentagon vormen de publicaties een risico voor Amerikaanse troepen en Afghaanse informanten. Het ministerie eiste een week geleden alle documenten ''onmiddellijk'' terug. Ook zou WikiLeaks alle informatie moeten verwijderen.

Namen

De journalistenorganisatie Reporters Without Borders haalde donderdag fel uit naar WikiLeaks voor het publiceren van namen van honderden Afghanen die de internationale troepenmacht in Afghanistan hadden geholpen.

De organisatie noemde die stap uiterst gevaarlijk, omdat de Taliban en andere bewapende groepen de informatie kunnen gebruiken om wraak te nemen.

Toekomst

Reporters Without Borders riep WikiLeaks op ''deze fout geen tweede keer te maken.'' Volgens de organisatie wordt zelfs de toekomst van het internet als informatiemedium in gevaar gebracht.