AMSTERDAM – De Europese Commissie is een online consultatie gestart naar de herziening van de Europese e-commercerichtlijn.

De consultatie richt zich onder andere op internetfiltering tegen piraterij en de aansprakelijkheid van providers als het aankomt op illegale content.

Dat de Europese Commissie vraagt naar internetfiltering tegen piraterij is opmerkelijk omdat tot nu toe altijd gezegd is dat alleen websites met kinderporno gefilterd zouden worden.

E-commerce, de studie naar alle manieren waarop via computernetwerken handel bedreven kan worden, maakt slechts 2 procent van de Europese markt uit. De Europese Commissie wil onderzoeken waarom dit percentage nog zo laag is.

Webshops

De consultatie is in principe bedoelt voor ministeries, auteursrechthebbenden en bedrijven, maar ook geïnteresseerden kunnen hun mening, voor 15 oktober, geven.

Ook wordt ingegaan op de verkoop vanuit webshops. Wetgeving zou er bijvoorbeeld voor zorgen dat bepaalde producten moeilijk of niet over de grens verkocht kunnen worden. De Commissie wil kijken of de regelgeving rondom online handel verbeterd kan worden.

Wetgeving

Mocht de Europese Commissie na de consultatie overgaan tot aanpassing van de huidige richtlijn, zal deze richtlijn door alle lidstaten van de EU omgezet moeten worden in wetgeving.

Bijdrages aan de consultatie zullen te zijner tijd op internet worden gepubliceerd tenzij een bedrijf of persoon specifiek verzoekt dit niet te doen. In dat geval wordt de bijdrage anoniem op internet geplaatst.