AMSTERDAM – In Duitsland dreigt een nieuwe rel te ontstaan rondom Google Street View. Dinsdag maakte de internetgigant bekend de dienst eindelijk te willen lanceren in het land.

De opnamen voor Street View werden in Duitsland eerder gestaakt omdat verschillende instanties vraagtekens plaatsten bij de waarborging van de privacy. Burgers zijn bang dat de dienst gebruikt kan worden voor criminele doeleinden zoals inbraken.

Dat de zorgen rondom privacy niet geheel onterecht waren bleek eerder dit jaar toen Google toegaf per ongeluk gevoelige informatie van wifi-netwerken te hebben opgeslagen bij opnamen voor Street View.

Bezwaar maken

Inmiddels rijden er aangepaste auto’s van Google op de wegen om Street View verder uit te breiden. Het bedrijf wil voor het einde van dit jaar Street View invoeren in Duitsland.

Huurders en huizenbezitters uit Duitsland kunnen via een online formulier bezwaar maken en aangeven dat hun woningen onherkenbaar gemaakt moeten worden. Bewoners krijgen daarvoor vier weken de tijd.

Verbaasd

De toezichthouder in Hamburg, een van de twintig steden waarvan Google de beelden online wil gaan zetten, reageert woensdag verbaasd op de plannen van Google.

“De snelle introductie van Street View en de beslissing om de lancering te starten tijdens de vakantie, alsmede het ontbreken van de mogelijkheid telefonisch beklag te doen, heeft bij ons tot zorgen geleid”, aldus Jan Caspar werkzaam bij de Duitse toezichthouder.

“We vragen ons af of Google wel geïnteresseerd is een simpele en klantvriendelijke realisatie van de dienst.”

Voorwaarden

Peter Schaar, de federale commissaris voor databescherming, sluit zich bij Caspar aan. “Het zou te allen tijde mogelijk moeten zijn klachten in te dienen over Street View. Ook moeten alle klachten worden behandeld voordat de dienst gelanceerd kan worden in Duitsland”, schrijft Schaar in een blog.

De toezichthouder uit Hamburg heeft inmiddels een brief aan Google gestuurd waarin de instantie laat weten dat het bedrijf aan alle voorwaarden moet voldoen.

Nederland

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is afgelopen mei een onderzoek begonnen naar het verzamelen van privé-informatie door Google in Nederland. Dat onderzoek is nog in volle gang.