AMSTERDAM – Journalist Bert Brussen, die zich vandaag moest melden bij de politie vanwege het plaatsen van een tweet op zijn blog, wordt naast bedreiging ook haatzaaien ten laste gelegd.

Dat schrijft zijn advocaat in een blog.

Brussen plaatste vorige week een bericht van een man op Twitter op zijn blog. In het bericht uitte de man een bedreiging naar Geert Wilders en volgens het OM maakt Brussen zich ook schuldig aan bedreiging door deze tweet als screenshot te plaatsen op zijn blog.

“Rijkelijke beloning voor diegene die Wilders z'n keel doorsnijdt. Liefst van rechts naar links, maar links naar rechts is ook ok”, zo luidt het bericht. Het OM eist dat Brussen het bericht van zijn blog verwijderd.

Haatzaaien

Tijdens het verhoor bleken de rechercheurs de zaak zeer serieus te nemen, observeerde de advocaat van Brussen. “Ze kondigden aan de aanklacht uit te breiden. Brussen wordt nu naast bedreiging, ook haatzaaien ten laste gelegd. Toevalligerwijs het delict waar ook Wilders voor terecht staat”, schrijft de raadsman.

De advocaat is van mening dat de politie het bericht op de blog van Brussen niet helemaal heeft begrepen: “Kennelijk ontgaat de politie de nogal vette ironie van de boven het bericht geplaatste kop ‘Wilders met de dood bedreigen doe je zo’.”

In de blog vraagt de raadsman zich af waarom het journalisten blijkbaar niet vrij staat te berichten over bedreigingen, ook als ze de bedreiging daarbij citeren. Hij verwijst naar websites van kranten die bedreigingen van bijvoorbeeld de taliban herhalen en vraagt zich af wat het verschil is.

Reactie Brussen

Brussen laat tegenover NU.nl weten de beschuldiging van haatzaaien 'absurd' te vinden. "Erg Kafkaësk, maar typisch Nederlands. De uitspraak zie ik nog altijd volledig met vertrouwen tegemoet."

Volgens de politie zal binnen enkele maanden bekend worden gemaakt wanneer de zitting plaatsvindt.