AMSTERDAM – Skype is in een strijd verwikkeld met het bedrijf British Sky Broadcasting (BSkyB) dat deels in handen is van mediatycoon Rupert Murdoch. Skype zou ten onrechte gebruiken maken van de term ‘Sky’ in de bedrijfsnaam en het bedrijfslogo.

Dat berichten verschillende Britse media.

BSkyB is een Brits televisienetwerk, dat beheerder is van het populairste abonnementtelevisiesysteem in Groot-Brittannië. Het bedrijf produceert bovendien zelf televisieprogramma’s en beheert televisiezenders.

In principe hebben BSkyB en Skype dus weinig met elkaar te maken. Toch beweert eerstgenoemde dat Skype in de Europese Unie ten onrechte gebruik maakt van de term ‘Sky’.

Europese Unie

Rechtszaken hierover lopen al langer en onlangs kreeg Skype het recht de naam te gebruiken in Zwitserland, Turkije en Brazilië. Volgens BSkyB, waarnaar vaak verwezen wordt met Sky, heeft de Europese Unie het verzoek van Skype om de naam te blijven gebruiken, afgewezen.

Skype heeft tegenover de Britse krant The Independent laten weten dat het de beslissing van de Europese Unie zal aanvechten. “Desnoods tot aan het Europese hof van Justitie.”

Concurrentie en verwarring

Mocht Skype echter verboden worden de term ‘Sky’ te gebruiken, zou dit kunnen betekenen dat het bedrijf opzoek moet naar een nieuwe naam. Grond voor een dergelijk verbod zou zijn dat Skype concurreert met BSkyB, of wanneer er aangetoond wordt dat gebruik van 'Sky' verwarring schept.

BSkyB houdt zich niet alleen bezig met televisie. Het bedrijf gebruikt telefoonlijnen om via ADSL televisie aan te bieden. Een activiteit die zou kunnen wijzen op concurrentie met Skype. Onderzoek van BSkyB zelf zou bovendien hebben uitgewezen dat mensen het gebruik van de bedrijfsnamen British Sky Broadcasting en Skype verwarrend vinden.

Merkinbreuk

Het Britse televisiebedrijf, dat ook Nederlandse programma’s zoals Big Brother uitzond, laat weten dat het Skype nog niet wil aanklagen voor merkinbreuk. Zodra Skype de term wil registeren als handelsmerk zal BSkyB echter wel dergelijke juridische stappen ondernemen.