AMSTERDAM – Er is een manier ontdekt waardoor gebruikers van het verouderde Windows XP Service Pack 2, toch veiligheidsupdates kunnen installeren. Zo hoeven gebruikers hun systeem niet te upgraden naar een nieuwe versie om voldoende beveiligd te blijven.

Dat schrijft Sean Sullivan, adviseur bij F-Secure, een Fins antivirusbedrijf.

De ondersteuning voor SP 2 werd op 12 juli stopgezet, wat inhoudt dat veiligheidsupdates niet meer worden uitgevoerd.

Zo werd vorige week een noodpatch door Microsoft uitgebracht om een ernstig lek in Windows te dichten. Gebruikers van SP 2 konden geen gebruik maken van deze patch. Microsoft adviseert te upgraden naar Windows XP SP 3 of naar een nieuwere versie van Windows zoals Windows 7.

Overstappen

SP 3 is al sinds medio 2008 beschikbaar. Toch maken nog veel consumenten en bedrijven gebruik van de verouderde versie van Windows XP. In Nederland maken nog ongeveer een miljoen mensen gebruik van SP 2.

Een aantal mensen weigert over te stappen omdat de upgrade naar SP 2 in het verleden voor problemen heeft gezorgd. Op veel IT-afdelingen ontstonden bijvoorbeeld problemen met de compatibiliteit van de applicaties door de introductie van een strenger, maar beter beveiligingsbeleid inzake de firewall van Windows XP.

Niet officieel

Sullivan heeft nu dus een truc ontdekt waardoor mensen niet hoeven te upgraden als zij dat niet willen. Hij wijst er wel op dat deze manier van updaten niet officieel is en niet bekend is of de veiligheidsupdates ook volledig functioneren. Tot nu toe is alleen zeker dat de update geïnstalleerd kan worden.

Het antivirusbedrijf adviseert mensen dan ook gewoon te upgraden naar SP 3.