SEOUL - De politie in Zuid-Korea heeft een inval gedaan in het hoofdkantoor van Google in Seoul. Het concern wordt verdacht van het illegaal verzamelen van gegevens van internetgebruikers.

Dat heeft de Zuid-Koreaanse politie dinsdag bekendgemaakt.

Google zou informatie hebben verzameld die werd verzonden via onbeveiligde wifi-netwerken van internetgebruikers.

Volgens Google is dat gebeurd tijdens opnames door bedrijfswagens voor de internetdienst Street View, een website die afbeeldingen van het straatbeeld koppelt aan landkaarten.

Duitsland

Google maakte dinsdag bekend dat Street View voor het einde van dit jaar wordt ingevoerd in Duitsland. De dienst bevat beelden van straten en huizen uit twintig steden tussen München en Hamburg.

Huurders en huizenbezitters krijgen via een onlineformulier de mogelijkheid om aan te geven dat hun woningen onherkenbaar gemaakt moeten worden.

Bewoners krijgen vier weken de tijd om online te reageren. Volgens Google kunnen mensen ook een brief sturen. De plannen voor Street View hebben geleid tot veel kritiek in Duitsland. Burgers zijn bang dat de dienst gebruikt kan worden voor criminele doeleinden zoals inbraken.

Nederland

In Nederland is het College bescherming persoonsgegevens (CBP) afgelopen mei een onderzoek begonnen naar het verzamelen van privé-informatie door Google. Volgens een woordvoerster is het onderzoek nog in volle gang.