AMSTERDAM – Er is nog nooit zoveel malware gesignaleerd als in de eerste zes maanden van 2010. Bovendien lijken draagbare opslagapparatuur zoals USB-sticks steeds vaker het doelwit te zijn.

Dat blijkt uit het McAfee Threats Report: Second Quarter 2010 dat het antivirusbedrijf dinsdag openbaar maakte.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is er ruim 11 procent meer kwaadaardige software geregistreerd. Het gaat om een stijging van 9 naar ruim 10 miljoen gecatalogiseerde exemplaren.

Autorun-aanvallen

“Als we kijken naar de lastigste en meest voorkomende type malware in het tweede kwartaal, wordt als snel duidelijk dat er in april en mei zeer veel Autorun-aanvallen zijn uitgevoerd”, zo schrijft McAfee. Autorun-aanvallen zijn aanvallen waarbij de malware zich verspreidt via USB-sticks en andere draagbare opslagapparaten die op een computer worden aangesloten.

In het rapport is te zien dat het aantal Autorun-aanvallen in april steeg van net iets meer dan 200.000 naar bijna 550.000. Ook in mei bleef het aantal aanvallen hoog om vervolgens weer terug te zakken naar het ‘normale’ niveau.

In juli kwam een dergelijk aanval in het nieuws. Later bracht Microsoft een noodpatch uit om het lek waar de malware gebruik van maakte te dichten. Stuxnet, zoals de malware genoemd wordt, installeert zich op USB-sticks zonder dat gebruiker er iets voor hoeven te openen.

Facebook

Sociale netwerken zijn sinds de eerste helft van dit jaar ook een structureel doelwit voor malware. Bijvoorbeeld Facebook, met ruim 500 miljoen gebruikers het grootste sociale netwerk, heeft een eigen soort malware die Koobface wordt genoemd.

Deze malware, die zich specifiek op de sociale netwerksite richt, vertoonde in de tweede helft van vorig jaar nog nauwelijks activiteit. In december schoot het aantal aanvallen echter omhoog naar bijna 30.000 die maand. In de eerste helft van 2010 nam het aantal aanvallen vergeleken met december wel af, maar bleef het structureel op een hoger niveau dan voorheen.

Spam blijft gelijk

Opvallend is dat spam in dezelfde periode vrijwel op hetzelfde niveau bleef, met een groei van slechts 2,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010. Wel waarschuwt McAfee ervoor dat spam zich steeds meer verplaatst naar andere platformen, zoals mobiele gadgets.

“Cybercriminelen gaan steeds beter beseffen waar het grote publiek technologisch gezien enthousiast over is en dat zij dit gebruiken om nietsvermoedende slachtoffers te lokken”, vertelt Mike Gallagher, senior vice president en chief technology officer Global Threat Intelligence bij McAfee.

“Deze bevindingen geven aan dat uitleg over cybercriminaliteit niet alleen moet worden uitgebreid, maar dat beveiligingsorganisaties ook moeten overstappen van een reactieve naar een proactieve beveiligingsstrategie.”