AMSTERDAM – T-Mobile maakt voldoende gebruik van de twee UMTS-licenties waarover de provider beschikt sinds de overname van Orange in 2007.

Dat blijkt na een meting van het Agentschap Telecom.

In 2009 en 2010 kreeg T-Mobile dwangsommen opgelegd van vijf miljoen euro omdat de UMTS-licentie die de provider verkreeg na de overname van Orange niet voldoende benut werd.

3G

UMTS wordt ook wel de derde generatie (3G) mobiele communicatie genoemd. Van dit 3G-netwerk maken veel smartphones gebruik, waaronder de iPhone, die T-Mobile exclusief verkoopt in Nederland.

"De uitkomst van de meting is positief en daarmee is deze zaak wat ons betreft gesloten", vertelt Jan Kuijpers, Directeur Technology van T-Mobile Netherlands. "Het afgelopen kwartaal hebben wij de capaciteit van ons 3G netwerk al verdubbeld. Wij blijven ons netwerk verder uitbreiden, zodat wij voorbereid zijn op de toekomstige groei in het gebruik van mobiele internetdiensten."

Problemen netwerk

T-Mobile kampt de afgelopen maanden met problemen op het 3G-netwerk wegens de grote populariteit van de iPhone. Het netwerk was soms niet beschikbaar of erg langzaam. De provider heeft inmiddels een compensatie aan klanten aangeboden.

Zo’n 4,4 miljoen consumenten en zakelijke gebruikers maken in Nederland gebruik van de mobiele diensten van T-Mobile. Onlangs maakte de provider bekend voor het eind van dit jaar 57 miljoen euro te investeren in het 3G-netwerk.

Explosieve groei

“Vanaf het moment dat T-Mobile de iPhone 3G introduceerde, groeide het dataverkeer inderdaad explosief. Niet alleen door het toenemende gebruik van mobiel internet op smartphones, maar ook op laptops en sinds kort op de iPad, zal deze datagroei onverminderd doorzetten”, liet de provider toen weten.

“Door de omvangrijke capaciteitsuitbreidingen is T-Mobile voorbereid op de nieuwe generatie smartphones en de verdere groei van het mobiele dataverkeer.”

T-Mobile moest dus niet alleen van de toezichthouder gebruik maken van de UMTS-licentie, de provider had de uitbreiding zelf nodig om te voldoen aan de behoefte die ontstaan is in Nederland.