RIJSWIJK - Een groot deel van de websites van Nederlandse gemeenten is slecht beveiligd tegen virussen of aanvallen van hackers. GemeenteWeb, dat onderzoek uitvoerde naar de veiligheidsrisico's van gemeentesites, heeft dat dinsdag meegedeeld.

Volgens GemeenteWeb, een organisatie die gemeenten helpt en adviseert bij internetzaken, bevat 80 procent van de 446 gemeentesites een veiligheidsrisico. Van die 80 procent bestempelt het onderzoek eenderde als site met hoog risico, een kleiner gedeelte krijgt het stempel ernstig. "We moeten dus concluderen dat het slecht gesteld is met de beveiliging van gemeentewebsites", zegt directeur J. Heins van GemeenteWeb. Dat heeft de resultaten van het onderzoek naar de gemeenten gestuurd.

De instelling voerde het onderzoek vorige week uit. De veiligheid van sites wordt volgens Heins steeds belangrijker omdat gemeenten meer loketzaken als het aanvragen van uittreksels uit het geboorteregister of bouwvergunningen ook via internet aanbieden. Heins: "Er gaat steeds meer gevoelige persoonlijke informatie het internet op. Het is belangrijk dat die niet in handen komt van derden. Een site moet waterdicht zijn." Vorige maand bleek bijvoorbeeld dat de website van de gemeente Urk een halfjaar lang geheime interne informatie had gelekt.