AMSTERDAM – De AIVD heeft een half jaar lang een moslimextremistische website gerund en wilde op deze manier radicale moslims in Nederland observeren en opsporen.

De Telegraaf kreeg inzage in een deel van de documenten die de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst heeft verzameld.

De website is inmiddels offline gehaald ondanks groot succes. Er ontstonden binnen het forum namelijk plannen om belangrijke websites te gaan hacken. “Niemand durfde verantwoordelijkheid te nemen wanneer uitkwam dat deze jihadhackers waren gefaciliteerd door de AIVD”, vertelt een bron aan de krant.

Spionagesoftware

Via de website heeft de AIVD computeradressen kunnen achterhalen en kon de dienst meelezen met onderlinge boodschappen. Ook waren er volgens de Telegraaf plannen om bestanden te besmetten met spionagesoftware.

De NOS meldt dat er 150 actieve forumleden op de site waren. De AIVD is er volgens de omroep enerzijds trots op dat de werkwijze succesvol was, maar is niet blij met de publiciteit. Dit omdat de methoden van de dienst nu op straat liggen.