AMSTERDAM - Saudi-Arabië en Research in Motion (RIM), de fabrikant van de BlackBerry smartphone, hebben overeenstemming bereikt over het toegankelijk maken van de berichten die gebruikers van het toestel sturen.

Dat heeft de Saudische regering zaterdag gezegd.

Door de overeenkomst wordt een verbod op de berichtenservice van de telefoon afgewend. De beide partijen zijn overeengekomen een BlackBerry-server in Saudi-Arabië te plaatsen, zodat de regering de berichten van gebruikers kan controleren.

Hiermee wordt de angst van de regering dat de berichtendienst wordt gebruikt voor criminele doeleinden verminderd, aldus een woordvoerder.

Bedreiging voor veiligheid

De Canadese minister voor internationale handel Peter Van Loan bevestigde vrijdag al dat het Canadese RIM in gesprek was met de Saudische regering in een poging een verbod op het toestel te voorkomen. RIM wilde niet ingaan op de gesprekken.

Saudi-Arabië is een van de landen die de zorg heeft uitgesproken dat het toestel een bedreiging is voor de veiligheid, omdat versleutelde informatie die via de telefoons wordt verstuurd wordt omgeleid naar computers in het buitenland. Hierdoor zijn lokale regeringen niet in staat de informatiestroom te controleren.

Vrijheid van meningsuiting

Critici houden echter vol dat Saudi-Arabië en andere landen slechts de vrijheid van meningsuiting verder willen beperken en de nu al strenge controle op de media willen uitbreiden.

De overeenkomst tussen RIM en Saudi-Arabië kan verstrekkende gevolgen hebben voor de situatie in een aantal andere landen, waaronder India en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze landen hebben vergelijkbare zorgen geuit over de afhandeling van data.