AMSTERDAM – De auto’s van Google Street View zijn de weg weer opgegaan. Sinds vrijdag rijden er in Nederland aangepaste auto’s rond zodat er geen gegevens van draadloze netwerken worden verzameld.

In mei gaf Google toe wereldwijd gevoelige informatie te hebben verzameld die is verzonden via onbeveiligde wifi-netwerken van internetgebruikers.

Google sprak van een fout en in een verklaring liet het bedrijf weten dat er niets gedaan is met de informatie. In verschillende Europese landen lopen nog onderzoeken naar Google. Alleen in Groot-Brittannië is de zoekgigant vrijgepleit van schuld.

“Zodra we de fout ontdekten, kondigden we aan dat we zouden stoppen met het registreren van draadloze netwerken via onze Street View-auto’s en hebben we al onze auto’s van de straat gehaald”, laat een woordvoerster van Google vrijdag weten.

Apparatuur verwijderd

“Vervolgens hebben we de apparatuur verwijderd en zijn we in gesprek gegaan met de lokale toezichthouders. Na de verwijdering van de apparatuur kunnen onze auto’s alleen nog maar foto’s en 3D-beelden verzamelen, precies zoals ze dat eerder deden.”

Google legt in een blog meer uit over de aanpassingen en vertelt in welke landen de auto's nu weer de weg op gaan.

Locaties

De auto’s zullen ook komende week nog de Nederlandse wegen opgaan om nog niet gefotografeerde gebieden te voorzien van Street View. Gebruikers kunnen op de website ‘Where is Street View’ zien waar de auto’s zich bevinden.