AMSTERDAM – De diensten van Blackberry's zijn zoals aangekondigd geblokkeerd in Saoedi-Arabië.

Dat meldt persbureau AFP vrijdag.

Gebruikers van de smartphones van producent Research In Motion (RIM) melden dat verschillende diensten niet meer werken.

Vrijdagochtend (Nederlandse tijd) werd er door Reuters nog bericht dat RIM dichtbij een akkoord zou zijn met Saoedi-Arabië over het verlenen van toegang tot dataverkeer van de toestellen.

Gecodeerd

Het Arabische land maakte eerder deze week bekend de diensten van RIM te willen blokkeren vanwege het gecodeerde verkeer. Bovendien wordt bijna al het chat- data- en telefoonverkeer meteen doorgestuurd naar servers in Canada.

Hierdoor zouden de opsporingsdiensten in het land de gegevens niet kunnen controleren. Ook in India, China, Koeweit en Bahrein hebben overheden problemen met het moeilijk te controleren verkeer van de Blackberry. In de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is al een verbod aangekondigd.

Lokale server

Ook de overheid van Saoedi-Arabië kondigde deze week dus een verbod aan op de diensten van Blackberry’s. Vanaf vrijdag zouden de drie providers in het land de diensten inmiddels hebben geblokkeerd.

Geruchten over het toegeven aan de eisen van overheden werden eerder gemeld voor India. RIM heeft dat altijd ontkent. Reuters meldde vrijdagochtend dat RIM overweegt een lokale server te plaatsen in Saoedi-Arabië.

“RIM toonde donderdag flexibiliteit die niet eerder gezien is in de afgelopen maanden. Er is vooruitgang geboekt”, aldus een bron tegenover Reuters.

Libanon en Algerije

Inmiddels hebben Libanon en Algerije aangegeven het verkeer van RIM ook te onderzoeken. Volgens een krant in Algerije zal de overheid oproepen tot een verbod wanneer blijkt dat het gecodeerde verkeer een bedreiging is voor de nationale veiligheid.

Een bron dichtbij het ministerie van Telecomunnicatie in het Noord-Afrikaanse land vertelde aan Reuters dat het beëindigen van de diensten van Blackberry’s ‘erg waarschijnlijk’ is. De telefoon is niet bijzonder populair in het land.

Canada en VS

De Canadese regering praat inmiddels met functionarissen in de VAE en Saoedi-Arabië over het verbod. Minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Hillary Clinton, liet weten dat Amerika de tijd zal nemen om de zaak van alle klanten te bekijken. ''Er is een legitieme zorg over de veiligheid'', zei zij. ''Maar er is ook een legitiem recht op vrij gebruik en toegang''.