AMSTERDAM – Google blijft streven naar netneutraliteit en ontkent dat het bedrijf dichtbij een overeenkomst is met provider Verizon over het betalen voor en voorrang geven aan bepaalde internetdiensten.

Dat laat Google weten aan NU.nl in een reactie op berichtgeving uit de Amerikaanse krant The New York Times, die donderdag schreef over een op handen zijnde deal tussen een van de grootste providers van de Verenigde Staten en internetgigant Google.

De bedrijven zouden praten over het voorrang geven van bepaalde diensten van bijvoorbeeld Google in ruil voor extra geld. Dit zou de netneutraliteit in gevaar brengen en bovendien kunnen zorgen voor een hogere rekening voor consumenten.

Zowel Verizon als Google hebben inmiddels ontkend bezig te zijn met een dergelijk plan. Wel zijn er al enkele maanden gesprekken tussen de twee bedrijven, maar die zouden meer in het verlengde liggen van gesprekken tussen telecomwaakhond FCC en verschillende partijen uit de internetwereld waaronder Google en Verizon.

'Volledig onjuist'

“Ons doel is om internet open en betrouwbaar te houden. Bovendien willen we voldoen aan de eisen van de FCC, maar de investeringen en innovatie behouden”, aldus Verizon tegenover The Wall Street Journal. “De suggestie dat er een afspraak is tussen twee bedrijven is volledig onjuist.”

Volgens de Amerikaanse zakenkrant blijft de journalist van The New York Times bij zijn verhaal dat gebaseerd is op anonieme bronnen die aanwezig zijn geweest bij de gesprekken.

Sinds eind 2009 wordt er in Amerika namelijk al gesproken over netneutraliteit en hoe die behouden moet worden in de toekomst. Google schreef toen al in een blog dat er gesprekken waren met Verizon.

Controle

“Er zijn veel dingen waar we het niet eens over zijn, maar over andere dingen zijn we het wel eens. We vinden het bijvoorbeeld allebei essentieel dat internet vrij en open blijft. Mensen moeten alle (legale) content kunnen raadplegen die ze maar willen”, schreef Google toen.

“Op het moment dat een partij, of het nu de overheid of een bedrijf is, controle begint uit te oefenen op hoe mensen internet raadplegen en gebruiken, is internet zoals we het kennen over.”

“Wij denken dat het gepast is te praten over hoe we er samen voor willen zorgen dat consumenten de informatie, producten en services kunnen krijgen die ze willen”, concludeert Google. “Maar de openheid van internet over de hele wereld moet worden behouden.”