AMSTERDAM – T-Mobile heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een bedrag van ruim 57 miljoen euro geïnvesteerd. Een belangrijk deel is ingezet om de capaciteit van het 3G-netwerk te verdubbelen en verder uit te breiden.

Dat blijkt uit cijfers die de provider donderdag bekendmaakte.

“Van alle smartphones in Nederland heeft 60 procent een abonnement bij T-Mobile. Zij maken tot wel veertig keer zo veel gebruik van mobiel internet dan klanten met ‘normale’ mobiele telefoons”, aldus T-Mobile.

De provider kondigde in mei al aan de capaciteit van het mobiele datanetwerk te willen gaan uitbreiden. De verwachting was toen in ieder geval dit jaar een verdubbeling van de capaciteit zou plaatsvinden.

Overbelast

Eerder moest T-Mobile erkennen dat het datanetwerk met name op drukke plaatsen en tijdstippen soms overbelast raakt, zoals in grote voetbalstadions of bij verkeersknooppunten tijdens de spits.

De provider zag de afgelopen jaren zijn klantenbestand en het mobiele dataverbruik op zijn netwerk sterk groeien. Dat komt onder meer omdat het bedrijf in Nederland officieel de enige telecomprovider is die Apples populaire iPhone aanbiedt.

De grote populariteit van de telefoons van Apple zorgde voor extra belasting op het netwerk wat resulteerde in overbelasting.

iPad

“Vanaf het moment dat T-Mobile de iPhone 3G introduceerde, groeide het dataverkeer inderdaad explosief. Niet alleen door het toenemende gebruik van mobiel internet op smartphones, maar ook op laptops en sinds kort op de iPad, zal deze datagroei onverminderd doorzetten”, laat de provider nu weten.

“Door de omvangrijke capaciteitsuitbreidingen is T-Mobile voorbereid op de nieuwe generatie smartphones en de verdere groei van het mobiele dataverkeer.”

De investeringen zouden nu al zorgen voor een vermindering van het aantal klachten over het netwerk van T-Mobile. "Het aantal klachten is afgenomen en via social media hebben we feedback gekregen dat het netwerk op veel plekken is verbeterd”, vertelt woordvoerster Priscilla Tomasoa aan Tweakers.net.