AMSTERDAM – Journalist Bert Brussen, die in het verleden onder andere werkzaam was voor HP/De Tijd, moet het herhalen van een bericht van iemand anders op Twitter verantwoorden op het politiebureau.

Dat heeft Brussen, die momenteel nog schrijft voor ondere andere website GeenStijl, bevestigd tegenover HP/De Tijd.

Het gaat om een bericht geplaatst door een man die op de microblogdienst Wilders bedreigt. Hij schrijft: “Rijkelijke beloning voor diegene die Wilders z'n keel doorsnijdt. Liefst van rechts naar links, maar links naar rechts is ook ok.”

Brussen heeft het bericht geretweet, wat inhoudt dat hij de tweet herhaald heeft maar dat duidelijk is gebleven dat het bericht niet van hemzelf kwam. Hij was bovendien niet de enige die het bericht herhaalde.

Het OM eist dat Brussen het bericht verwijdert van zijn blog, dat blijkt uit een brief die de journalist op zijn blog publiceerde.

Vrijheid van meningsuiting

Woensdag 11 augustus moet de journalist zich melden op het politiebureau. “Een twitterdreigement opnieuw plaatsen, inclusief context waaruit duidelijk blijkt dat je niet zelf dreigt, maar slechts iets nieuwswaardigs signaleert, wat toch ruim binnen de vrijheid van meningsuiting zou moeten vallen, is strafbaar zegt de Officier van Justitie. Fijn. We zullen zien”, aldus Brussen in een reactie.

Het OM bevestigt dat Brussen volgende week wordt verhoord door de politie voor bedreiging. Op Twitter wordt inmiddels druk gediscussieerd over de situatie.