AMSTERDAM – Google trekt de stekker uit clouddienst Wave. Met Google Wave kunnen gebruikers met elkaar samenwerken in hun browser door middel van het uitwisselen van data.

Google laat in een blog weten dat de dienst bij het grote publiek niet voldoende is aangeslagen.

"Het gebruik van Wave is niet uitgegroeid tot de proporties die we graag hadden gezien”, schrijft Urs Hölzle, topman bij Google.

De dienst zal nog tot eind dit jaar online blijven, maar er zullen geen nieuwe ontwikkelingen meer komen voor Wave.

Samenwerking

De dienst werd ruim een jaar geleden aangekondigd en later gelanceerd voor consumenten. Wave richt zich op online samenwerking en communicatie. De dienst integreert onder meer e-mail, chat, documentbeheer en fotouitwisseling in één dienst, die met niets anders dan een moderne webbrowser toegankelijk is.

Gebruikers kunnen via de site 'live' met elkaar mailen en chatten: als twee mensen tegelijk aan een Wave werken, zien ze elkaars bijdragen direct letter voor letter op het scherm verschijnen. Ook kunnen gebruikers samen aan documenten werken, en foto's of andere bestanden uitwisselen.

Cloud

Wave is onderdeel van een pakket aan cloudservices van Google waaronder Google Docs. Daar kunnen gebruikers bestanden online opslaan en aanpassen en ze vervolgens op een andere locatie raadplegen.

De technologie van Wave wordt waarschijnlijk nog gebruikt in andere producten van Google. Bovendien zijn delen van de code al als opensource beschikbaar en dus te raadplegen voor derden.