AMSTERDAM – Internetgigant Google en een van de grootste providers in de Verenigde Staten, Verizon, zijn dichtbij een overeenkomst die het mogelijk zou maken bepaalde internetdiensten voorrang te geven boven anderen.

Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times op basis van bronnen dichtbij gesprekken tussen de twee bedrijven.

Google heeft inmiddels tegenover NU.nl laten weten: ''De berichtgeving uit New York Times is simpelweg onjuist. We hebben geen gesprekken met Verizon over het betalen voor het vervoer van Googleverkeer. We blijven zo toegewijd als we altijd zijn geweest voor een open internet."

Het vermeende plan zou inhouden dat bedrijven meer geld gaan betalen aan providers om hun diensten sneller naar consumenten toe te krijgen. Zo zou Google kunnen betalen om de videowebsite Youtube voorrang te geven boven andere diensten zodat video’s sneller laden en zonder problemen afspelen.

Netneutraliteit

Een eventuele overeenkomst zou de netneutraliteit aan kunnen tasten. In de huidige situatie krijgt geen enkele content voorrang. Het plan zou kunnen zorgen voor een hogere internetrekening voor consumenten.

De door de NYT verwachte afspraak tussen Google en Verizon zou alleen invloed hebben in de Verenigde Staten, op de diensten van de internetgigant voor klanten de bewuste provider. Toch zou het een voorbeeld kunnen zijn voor anderen. Bovendien is Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, ook bezig met plannen waarin het vragen van geld voor bepaalde diensten centraal staat.

T-Mobile

De plannen van Deutsche Telekom liggen iets anders dan die van Google en Verizon. Topman René Obermann vertelde in juli aan het Duitse blad Manager Magazin dat de provider andere prijzen wil gaan hanteren voor diensten die veel data gebruiken zoals Youtube van Google.

Het zou dan dus niet gaan om afspraken tussen aanbieder en doorgever, maar om een verplichte heffing op zware diensten. Hoe dan ook komt het er op neer dat providers wereldwijd een systeem lijken te willen invoeren dat meer gelijk is aan dat van de televisiewereld.

Voor toegang tot kabeltelevisie betalen consumenten vaak een vast bedrag dat voor iedereen gelijk is. Daar bovenop kunnen klanten kiezen voor extra services waar ze extra voor moeten betalen.

Telecomwaakhond

Een uitspraak van een Amerikaanse rechter heeft er bovendien voor gezorgd dat de macht van telecomwaakhond FCC is ingeperkt. Zo mag de FCC niet eisen dat een provider bepaalde diensten géén voorrang geeft of zelfs blokkeert.

Dit betekent dat andere partijen, zoals Google en Verizon, zelf afspraken kunnen maken. FCC is nog wel in gesprek met meerdere belangrijke partijen, waaronder Google en Verizon, om netneutraliteit te behouden.

Een woordvoerder van Verizon laat weten: “We voeren al tien maanden gesprekken met Google om een overeenkomst te bereiken, maar we zijn momenteel ook in gesprek met meerdere partijen onder leiding van de FCC. We verwachten dat er een overeenkomst uit deze gesprekken zal ontstaan.”