AMSTERDAM – Apple heeft stilletjes de applicatie iDisk aangepast zodat gebruikers muziek online kunnen opslaan en op tal van apparaten, waar ze maar willen, kunnen afspelen.

De nieuwe versie van iDisk werd onlangs gelanceerd, maar Apple heeft geen licentie om muziek via streams aan te bieden. Het bedrijf zou de stap genomen hebben om te kijken hoe ver Apple kan gaan voordat platenmaatschappijen ingrijpen.

Dat beweert althans Michael Robertson, internetdeskundige en het brein achter onder andere MP3.com en Lindows (nu Linspire).

Muziekstream

Nieuw aan de update van iDisk, een applicatie waarmee gebruikers bestanden online kunnen delen en op allerlei apparaten op willekeurige plaatsen weer kunnen downloaden, is dat ook MP3 en AAC-bestanden nu worden ondersteund.

De update van iDisk maakt het mogelijk om muziek op de achtergrond mee te laten lopen terwijl gebruikers van een iPod of iPhone iets anders aan het doen zijn.

Aparte licenties

Platenmaatschappijen hebben altijd duidelijk gemaakt dat aparte licenties nodig zijn voor het online streamen van muziek. Online muziekdienst Spotify beschikt bijvoorbeeld wel over deze licenties en biedt streaming muziek dus legaal aan.

Het verschil tussen streamen en muziek bezitten in iTunes zit hem in het feit dat het verkregen bestand normaliter maar door één gebruiker kan worden beluisterd en niet kan worden verspreid. Bij streaming kunnen meerdere gebruikers één bestand beluisteren en hoeven de gebruikers dus niet stuk voor stuk een liedje te downloaden.

Stilletjes gelanceerd

Robertson wijst op het feit dat Apple de nieuwe functionaliteit stilletjes heeft gelanceerd. Zo staat de functionaliteit niet in de lijst met nieuwe features.

“Als de platenlabels Apple toestaan muziek online op te slaan en te streamen op computers en mobiele apparaten zonder licentie, is de basis gelegd voor een cloudservice in iTunes”, aldus Robertson.

Cloudservice iTunes

Apple voert al enige tijd gesprekken met partijen uit de muziekindustrie over een dergelijke cloudservice in iTunes. Met zo'n service zouden gebruikers al hun muziek uit iTunes online kunnen delen. Volgens CNet verlopen de gesprekken niet goed.

De recente aanpassing van iDisk is nog niet vergelijkbaar met wat Apple wil bereiken met ‘iTunes in the cloud’. Zo kunnen afspeellijsten nog niet automatisch gesynchroniseerd worden met de iDisk-account. Bovendien is er nog geen functie die het mogelijk maakt een lijst met muziekbestanden achter elkaar af te spelen.

Rdio

De oprichters van Kazaa, Joost en Skype lanceerden eerder deze week ook een online muziekdienst. Rdio moet gaan concurreren met Spotify en gebruikers krijgen hier voor tien dollar per maand ongelimiteerd toegang tot streaming muziek.