AMSTERDAM – Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) moet gaan kijken of het registreren en delen van locaties van gebruikers door Apple in strijd is met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Dat schrijft minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven aan de Tweede Kamer.

De brief is een reactie op Kamervragen (pdf) die eerder gesteld werden door twee Kamerleden van de VVD, Jeanine Hennis-Plasschaert en Ton Elias.

Gebruikersvoorwaarden

Uit nieuwe gebruikersvoorwaarden van Apples muziek- en softwaredienst iTunes bleek in juni dat Apple toestemming heeft om de precieze locatie van Apple-apparatuur te registreren en te delen met bijvoorbeeld adverteerders.

Volgens de voorwaarden mogen Apple en zijn partners exacte locatiegegevens verzamelen, gebruiken en uitwisselen, inclusief de real-time geografische locatie van een Apple-computer of -apparaat. Het bedrijf zegt dat te doen om locatiegebonden producten en diensten aan te bieden. De gegevens zouden niet te herleiden zijn tot individuen.

Onduidelijkheid

Critici zeggen dat het volstrekt onduidelijk is wat Apple met de informatie wil en aan wie die eventueel wordt doorgegeven. De Amerikaanse krant LA Times wees vorige maand op een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat de identiteit van individuen vaak wel degelijk af te leiden is uit grote hoeveelheden anonieme data.

Zolang gebruikers de voorwaarden niet accepteren, kunnen ze geen muziek of software van iTunes downloaden voor bijvoorbeeld een iPod, een iPad of een iPhone.

Rechtmatig

Van der Hoeven laat weten dat ze de zaak wil doorgeven aan het ministerie van Justitie. Ze is van mening dat het CBP kan beoordelen of het vragen van toestemming voor het verder verstrekken en verkopen van gegevens via de voorwaarden van Apple al dan niet rechtmatig is.

Bovendien is het CBP volgens de minister “het aangewezen orgaan dat kan beoordelen of de data dusdanig zijn geanonimiseerd dat er redelijkerwijs geen sprake is van herleidbaarheid.”

Brede benadering

Kamerlid Hennis-Plasschaert laat tegenover NU.nl weten dat ze niet helemaal tevreden is met de antwoorden, maar dat “doorgeleiden naar het ministerie van Justitie in ieder geval iets is.”

“Wel toont het antwoord de onkunde van Economiche Zaken aan op dit terrein. Ik verwacht een brede benadering, zoals bekend zijn er meer problemen op dit vlak”, aldus Hennis-Plasschaert.

In juni werd er ook in Duitsland, door minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberg een onderzoek aangekondigd. Zij verwacht dat Apple zijn databases openstelt voor Duitse privacybewakers en uitlegt wat er bewaard wordt en met welk doel.