AMSTERDAM – Google heeft de recente blokkade van videowebsite Youtube in Rusland ‘zorgwekkend’ genoemd.

Vorige week werd bekend dat een rechter in het Oosten van Rusland provider Rosnet opdracht had gegeven Youtube te blokkeren.

Als gevolg van de uitspraak is de videowebsite van Google voor een aantal Russische internetters al een aantal dagen niet meer beschikbaar.

Legale content

“De blokkade zorgt ervoor dat legale content niet meer toegankelijk is en, ironisch genoeg, is ook het Youtube-kanaal van de Russische president niet meer beschikbaar”, zo schrijft Marina Zhunich, manager van Youtube in Rusland.

De blokkade is het gevolg van één video. Een gebruiker plaatste een filmpje over ultranationalisme op Youtube en de rechter besloot Google niet te vragen de video te verwijderen, maar ging meteen over tot een blokkade.

Kritiek

Volgens Google hebben veel Russische experts kritiek geleverd op de blokkade. Zo verwijst Zhunich in haar blog naar blogger Anton Nossik, die beschouwd wordt als internetgoeroe. Hij omschreef de rechter als ‘onwetend’ en noemde het vonnis ‘typerend voor alle Russische zaken betreffend internet’.

Google wijst erop dat er in Rusland geen afspraken zijn over het beschermen van een neutrale online aanbieder wanneer onwenselijke of illegale content op de website van de aanbieder verschijnt zonder dat de aanbieder hier weet van heeft. “In Rusland wordt een neutrale aanbieder verantwoordelijk gehouden voor content van derden.”

Samenwerking

Zhunich legt in de blog uit wat de gebruikelijke procedure is bij een ongewenste video: “Onze miljoenen gebruikers en ook instanties kunnen aangeven wanneer een video niet aan de voorwaarden voldoet. Aangemerkte video’s worden 24 uur per dag, zeven dagen per week gecontroleerd. Als de video inderdaad in strijd is met richtlijnen wordt het filmpje verwijderd.”

“We kijken uit naar de samenwerking met de Russische autoriteiten om dergelijke afspraken ook in Rusland te bewerkstelligen. Een enkele video zou niet moeten kunnen leiden tot de blokkade van een hele online service die miljoenen legitieme en bruikbare video’s aanbiedt.”