AMSTERDAM – In de Amerikaanse staat Connecticut is een onderzoek gestart naar de prijzen voor e-books die Amazon en Apple hanteren na afspraken met uitgevers.

De procureur-generaal van de staat, Richard Blumenthal, vermoedt dat Amazon en Apple zich via afspraken hebben verzekerd van de laagst mogelijk prijs.

Vastgesteld is dat de twee bedrijven los van elkaar afspraken hebben met uitgevers om digitale versies van hun boeken te verkopen. Amazon doet dit voor e-reader de Kindle en Apple voor de tabletcomputer iPad.

Te lage prijs

Deze afspraken zijn nodig omdat digitale versies van boeken niet zomaar verkocht mogen worden. Amazon biedt digitale boeken aan voor 9,99 dollar. Uitgevers klagen steen en been dat de prijs te laag zou zijn. Het zou het minimale bedrag zijn waarvoor e-books kunnen worden aangeboden.

Dit gegevens zorgt er volgens Blumenthal voor dat andere bedrijven niet meer kunnen concurreren met onder andere Apple en Amazon, wat resulteert in een oneerlijke marktsituatie. Blumenthal heeft inmiddels een brief (pdf) gestuurd over het onderzoek naar zowel Apple als Amazon. Daarin vraagt hij de partijen om uitleg over hun prijzen.

'Geen competitie'

Nadat Apple met zijn tabletcomputer op de markt kwam veranderde er namelijk niets in de prijzen van Amazon. Ook Apple hanteert een prijs van 9,99 dollar voor een e-book. Volgens procureur-generaal Richard Blumenthal kosten e-books eveneens hetzelfde bedrag bij Borders en Barnes & Noble, twee andere grote Amerikaanse aanbieders.

“De overeenkomst in prijzen baart mij zorgen. De afspraken met uitgevers hebben ervoor gezorgd dat alle prijzen hetzelfde lijken te worden. Dit kan zorgen dat consumenten geen profijt hebben van competitieve prijzen, een kwalijke zaak”, aldus Blumenthal.