NEW YORK - Schaker Garry Kasparov treedt dinsdag in New York weer in het strijdperk tegen een computer. In het kader van de reeks Mens tegen Machine bindt hij gedurende vier partijen de strijd aan met Fritz. Kasparov speelt niet tegen een bord met stukken. Hij moet een speciale bril opzetten, zodat hij een driedimensionaal beeld ziet van de partij.

De eerste proeven met de bril zijn de Rus goed bevallen. Eerder dit jaar speelde Kasparov, eveneens in New York, nog ouderwets achter een bord tegen een computer. Dit duel met Deep Junior eindigde in 3-3. Fritz doet het de komende dagen met vier processors, Kasparov geldt nog altijd onbetwist als de sterkste schaker. Hij is inmiddels veertig jaar en heeft geen wereldkampioenstitel meer op zak, maar op de ranglijst is hij de onbereikbare nummer één.

Opmerkelijk is dit keer, dat er geen prijzenpot is. Kasparov krijgt bij een overwinning op Fritz geen dollar uitgekeerd. Wat de organisatie echter heeft moeten neertellen om de beste schaker achter de bril te krijgen, daarover worden geen mededelingen gedaan. Voor de match tegen Deep Junior stond er 1 miljoen dollar op het spel.

De overige drie partijen tegen Fritz worden gespeeld op 13, 16 en 18 november.