AMSTERDAM – Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) roept mensen op bezwaar te maken tegen de plannen van het ministerie van Justitie om het OM de macht te geven websites, zonder tussenkomst van de rechter, offline te halen.

Dat meldt directeur Ot van Daalen zaterdag op de website van BoF.

Vooralsnog kan het OM websites alleen verwijderen of blokkeren na toetsing van de rechter. Woensdag maakte het ministerie bekend dat zij de wetgeving rond computercriminaliteit wil aanscherpen.

Wanneer het wetsvoorstel wordt aangenomen kan het OM zonder tussenkomst van de rechter websites offline halen. Het doel van het ministerie van Justitie is om burgers in meer gevallen te beschermen tegen misbruik (van gegevens) op internet.

Consultatie

Het ministerie heeft wel een consultatie aangekondigd om te horen wat belanghebbenden van het voorstel vinden. BoF roept mensen zaterdag op de website op om input te geven. Bovendien geeft de beweging vijf argumenten tegen het voorstel.

Zo zou het concept-wetsvoorstel volgens BoF censuur bevorderen. “Schrappen van voorafgaande toetsing werkt censuur in de hand. De bepaling is bovendien heel breed: ze ziet toe op alle strafbare feiten, en dus ook op – onder meer – auteursrechtinbreuk en belediging. Het OM krijgt dus een grenzeloze bevoegdheid om websites te verwijderen of blokkeren, zonder dat een rechter er eerst naar kijkt.”

Daarnaast maakt de organisatie onder andere bezwaar tegen het gebrek aan onafhankelijkheid, het gebrek aan noodzaak en het feit dat het ministerie wetenschap negeert. Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg bleek namelijk dat het ministerie de rechterlijke toetsing zou moeten handhaven.