AMSTERDAM – Nederlanders met een abonnement voor internetgebruik op de iPad betalen vergeleken met andere landen veel geld per Gigabyte (GB).

Uit een lijst die Wired.com op internet publiceerde blijkt dat Nederland op de vierde plek staat als het gaat om de kosten van een GB gebruik op de tabletcomputer van Apple.

In de lijst zijn de providers Vodafone en T-Mobile meegenomen. Bij Vodafone moet 19,59 dollar worden betaald voor 1 GB, bij T-Mobile 19,56 dollar. Dat komt neer op ongeveer 15 euro. De providers nemen daarmee respectievelijk de vierde en vijfde positie op de lijst in.

In Frankrijk (25,47 dollar), België (21,77 dollar) en Luxemburg (21,77 dollar) wordt nog meer betaald voor een GB data dan in Nederland.

Grote verschillen

In Hongkong en Singapore wordt het minste betaald voor het gebruik van data op de iPad. Daar zijn consumenten respectievelijk 0,72 dollar en 0,51 dollar kwijt.

Data-analisten uit de Verenigde Staten, waar consumenten 12,50 dollar per GB betalen, vinden de verschillen absurd en vragen zich af wat er zo speciaal is aan sommige landen dat er zo veel meer moet worden betaald voor dezelfde service.

Niet onbeperkt

In veel landen wordt bij de iPad niet het alom bekende onbeperkte data-abonnement aangeboden. Veel providers hebben bij de tabletcomputer gekozen voor een abonnement met een afgesproken hoeveelheid data.

Zo kunnen Nederlanders bij T-Mobile kiezen uit een bundel van 200 MB voor 9,95 euro of 2 GB voor 29,95 euro. Deze bundels zijn dertig dagen geldig.

Vodafone biedt een abonnement dat maandelijks kan worden opgezegd. Klanten betalen 20 euro voor 500 MB en voor 2 GB moet 30 euro worden neergelegd. Bij overschrijding van de limiet worden geen extra kosten in rekening gebracht, maar moeten klanten het doen met een tragere verbinding.

KPN en Hi

Ook KPN en het daaraan gerelateerde Hi bieden abonnementen voor de iPad. Bij KPN moet voor 500 MB 20 euro worden betaald en voor 1 GB 40 euro. Wie daar niet genoeg aan heeft, betaalt 18 cent per Mb extra.

Bij Hi moet 2,50 euro worden betaald voor een maandabonnement. Op dagen dat wordt gesurfd, moet nog eens 2,50 euro worden neergelegd en op zo’n dag mag een klant dan 50 MbBaan data verstoken. Wie meer nodig heeft, betaalt 0,05 euro per MB.