AMSTERDAM - Google heeft geen ‘significante hoeveelheden' gevoelige data verzameld tijdens de opnames voor Google Street View in Groot-Brittannië.

Dat blijkt uit onderzoek van de Britse Information Commissioner Office (ICO).

“Op basis van de voorbeelden die wij hebben bekeken, kunnen we stellen dat het onwaarschijnlijk is dat Google significante hoeveelheden persoonlijke data heeft verzameld”, aldus de verklaring van ICO.

“Er is ook niet bewezen dat de wel verzamelde data nadelige gevolgen heeft of zal hebben voor individuen.”

Street View

In mei bekende internetgigant Google werelwijd gevoelige informatie te hebben verzameld die is verzonden via onbeveiligde wifi-netwerken. Dat gebeurde met auto’s die Google gebruikt voor de opnames voor de internetdienst Street View.

Google heeft altijd gezegd dat het om een fout ging en dat er niets met de informatie is gedaan. In verschillende Europese landen, waaronder Nederland, werden onderzoeken gestart naar het en hoe en wat van de verzamelde informatie.

Wachtwoorden

De Franse privacywaakhond liet onlangs weten dat Google bij de opnames in Frankrijk wachtwoorden van e-mailaccounts had verzameld. In Groot-Brittannië is dit dus niet het geval.

De ICO liet weten onderzoeken in andere landen scherp in de gaten te houden. Bovendien veroordeelde de instantie het verzamelen van informatie door Google en noemde de actie ‘fout’.

Toch kon de instantie niet concluderen dat er betekenisvolle persoonlijke informatie was verzameld die gelinkt kon worden aan een identificeerbaar individu.

Wetten

Google liet in een reactie aan de Britse omroep BBC weten: “We verwelkomen het nieuws dat de autoriteiten in Groot-Brittannië hebben vastgesteld dat de verzamelde data geen betekenisvolle persoonlijke gegevens bevat.”

De Britse instantie verklaarde andere nationale onderzoeken in de gaten te houden om te kijken of Google wetten heeft overtreden bij het verzamelen van de gegevens en wat daarmee gedaan kan worden.

'Belachelijk'

The Big Brother Watch, een in 2009 opgerichte groep die zich bezighoudt met privacykwesties, noemde de conclusie ‘belachelijk’. Directeur Alex Deane vertelt tegen de Britse krant The Guardian dat hij het ongelofelijk vindt dat Google alleen in Groot-Brittannië wordt vrijgesproken.

“De Britse politie is nog bezig met een soortgelijk onderzoek. Als de beschuldigingen tegen Google het waard zijn om een nationaal onderzoek te starten naar eventuele criminele handelingen van het bedrijf, hoe kunnen deze beschuldigingen dan door de CIO teniet worden gedaan?”, aldus Deane.

“De ICO heeft het Britse volk in de steek gelaten. We verdienen beter van degene die geacht wordt onze privacy te beschermen.”