AMSTERDAM – De raad voor de Journalistiek (RvdJ) acht zich niet bevoegd een oordeel te vellen over berichten op Twitter.

Dat blijkt uit een uitspraak van de RvdJ in een zaak tussen columniste Raja Felgata en journalisten Charlotte Bouwman, Bas Paternotte en Niek Stolker van HP/De Tijd. Het was de eerste zaak waarbij de Raad zich zou buigen over zogeheten tweets.

HP/De Tijd meldde in april dat Felgata zou zijn ontslagen. De redactie schreef dat het ontslag het gevolg zou zijn van een open brief aan schrijver Robert Vuijsje, wat volgens Felgata onjuist is.

Paternotte zou volgens de columniste bovendien op Twitter hebben gesuggereerd dat zij serieus bij HP/De Tijd had gesolliciteerd. In totaal maakte Felgata bezwaar tegen drie artikelen van het tijdschrift.

Persoonlijke uitlatingen

De RvdJ laat nu weten zich niet bevoegd te achten een oordeel te vellen over berichten op Twitter, omdat het daarbij om persoonlijke uitingen en niet om een journalistieke gedraging gaat. De uitspraak wordt vrijdag officieel gepubliceerd, maar Villamedia schrijf er donderdag al over

En HP/De Tijd publiceert de uitspraak, op verzoek van de Raad, al volledig op internet. De overige klachten van Felgata zijn door de Raad afgewezen omdat deze ongegrond waren.