AMSTERDAM – Bijna een kwart van de gratis applicaties voor iPhones en bijna de helft van alle gratis Android-applicaties slaan data van individuele gebruikers op en versturen die, zonder melding, naar derden.

Dat blijkt uit onderzoek van Lookout waarover verschillende Amerikaanse media berichten.

Het bedrijf dat software ontwikkelt voor de veiligheid van mobiele apparaten, analyseerde bijna 300.000 gratis applicaties voor de iPhone van Apple en toestellen die gebruik maken van besturringssyteem Android van Google.

Adverteerders

Een groot deel van deze applicaties geeft volgens het bedrijf gevoelige data door aan onder andere adverteerders. Het zou gaan om contactgegevens, foto’s, sms’jes en de geschiedenis van het internetgebruik.

Volgens Lookout wordt de data vooral gebruikt om meer te weten te komen over de voorkeuren en handelingen van gebruikers. Het gevaar is echter dat de gegevens gevoelig worden voor hackers en gebruikt kunnen worden bij identiteitsdiefstal, waarschuwt Lookout.

Ontwikkelaars

Het script waarmee de gegevens worden binnengehaald is eigenlijk ontwikkeld voor het mogelijk maken van advertenties in applicaties, de code wordt door ontwikkelaars overgenomen in een applicatie. De software zou echter meer data opslaan dan gerealiseerd wordt door de ontwikkelaars.

“We hebben ontdekt dat gebruikers én ontwikkelaars niet weten wat er met hun applicaties gebeurt”, aldus John Hering, CEO van Lookout tegenover persbureau AP. Volgens Hering is het probleem dat smartphones geen waarschuwing geven wanneer er data wordt opgeslagen.

Waarschuwingen

“iPhones waarschuwen de gebruiker alleen wanneer applicaties de locatie van een gebruiker willen opslaan. Toestellen die draaien op Android waarschuwen gebruikers alleen voor het opslaan van data bij de installatie, maar veel mensen klikken daar snel doorheen.”

In totaal kunnen 29 procent van de Android-applicaties volgens de cijfers van Lookout de locatie van de gebruiker opslaan. Bij applicaties voor de iPhone zou dit percentage op 33 procent liggen.

Wallpaper

Lookout gaf bij de presentatie van het onderzoek ook een specifiek voorbeeld. 'Wallpaper, All Categories' is een applicatie voor Android die inmiddels tussen de 1,1 en 4,6 miljoen keer is gedownload. Precieze cijfers zijn niet bekend.

Deze applicatie stuurt gevoelige data door naar een server die wordt beheerd door een Chinese ontwikkelaar. Hering wilde verder geen uitspraken doen over de eventuele bedoelingen achter het doorsturen van deze informatie.