AMSTERDAM – De publieke gegevens van honderd miljoen Facebookgebruikers zijn donderdag online gepubliceerd in een torrent die gedownload kan worden door iedereen die dat wil.

Ron Bowles heeft via een script gebruikersgegevens van Facebookleden verzameld en in een bestand samengevoegd.

Het bestand van 2,8 GB is door Bowles vervolgens op downloadwebsite The Pirate Bay geplaatst. Naar eigen zeggen maakt hij het bestand openbaar om privacy op internet aan de kaak te stellen.

'Informatie was al openbaar'

Facebook laat tegenover de Britse omroep BBC weten dat de informatie in het bestand al openbaar toegankelijk was. “Gebruikers van Facebook hebben het recht om de informatie die zij willen, te delen met de rest van de wereld”, aldus de verklaring.

“In het bestand zijn alleen gegevens opgenomen van mensen die ermee hebben ingestemd hun gegevens openbaar te maken. Die gegevens zijn bijvoorbeeld al vindbaar via zoekmachines als Google en Bing en op Facebook zelf. Er zijn geen privégegevens uitgelekt.”

Facebook heeft een lijst met openbare profielen op de netwerksite staan. De personen op deze lijst zouden ook in het gepubliceerde bestand opgenomen zijn.

Privacyinstellingen

Toch krijgt Facebook kritiek op de privacyinstellingen die het bedrijf hanteert. Al maanden is er veel te doen om het feit dat de instellingen op de netwerksite te ingewikkeld zouden zijn. Lang hield Facebook zijn poot stijf, maar uiteindelijk versimpelde het de privacinstellingen.

Toch moeten gebruikers voor bepaalde informatie expliciet aangeven dat zij niet willen dat de gegevens openbaar worden. Critici willen dat Facebook alle gegevens standaard op privé zet en de gebruiker laat bepalen of het openbaar wordt.

'Schokkende kwestie'

In een blog op de website van Bowles, die inmiddels offline is, laat hij weten: “Dit is een schokkende privacykwestie. Ik kan de naam van vrijwel elke persoon op Facebook vinden. Zodra ik die naam en de URL van een gebruiker heb, kan ik hun foto’s, vrienden en informatie over hen bekijken. Als de instellingen zijn aangepast kan ik tenminste nog hun naam en foto zien.”

Simon Davies, van toezichthouder Privacy International, laat weten dat Facebook gewaarschuwd is dat iets dergelijks kon gebeuren. “Facebook had deze aanval moeten zien aankomen en had maatregelen kunnen nemen om het te voorkomen.”

Davies beschuldigt de netwerksite van nalatigheid en denkt dat het lekken van de informatie bijdraagt aan de verwarring rondom privacyinstellingen. “Mensen begrijpen de instellingen niet”, aldus Davies.