NEW YORK - Amerikanen zijn het vrolijkst in de ochtend en de avond. Dat concluderen wetenschappers uit de analyse van miljoenen Twitterberichtjes op steekwoorden die wijzen op opgewektheid of somberheid.

De onderzoekers van de Northeastern University in Boston brachten met behulp van zo'n 300 miljoen 'tweets' de stemming van Amerikanen gedurende de dag in kaart.

In weekenden, en vooral op zondagmorgen, blijken ze het gelukkigst. Op donderdagavond zakt het moreel naar een dieptepunt.

Droefgeestig

De Amerikanen zijn gedurende de dag het minst monter halverwege de middag. Pas in de avond maakt hun droefgeestigheid weer plaats voor blijere gedachten.

De onderzoekers hechten overigens niet te veel wetenschappelijke waarde aan hun bevindingen. Twitteraars vormen namelijk maar een klein deel van de Amerikaanse bevolking: het zijn meestal stedelingen die dol zijn op gadgets.

Wel denken ze dat het met Twitter mogelijk kan worden om ogenblikkelijk de reactie van het publiek op politieke uitspraken te peilen of de mening van consumenten over een merk op een bepaald moment te achterhalen.