RIJSWIJK - Sociaal medium Facebook is bezig met het testen van een deleteknop waarmee een profiel en alle informatie die eraan is gekoppeld, zonder wachttijd kan worden verwijderd.

Dat heeft Facebook bevestigd tegenover website The Next Web. Facebook was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Momenteel is het verwijderen van een Facebook-account een moeizaam proces. Gebruikers moeten in eerste instantie het profiel deactiveren.

De gegevens blijven dan wel beschikbaar voor leden. Pas twee weken later wordt het profiel verwijderd. Mocht in de tussentijd toch onverhoopt het Facebook-account bezocht worden, wordt de hele procedure stopgezet.

Kleine groep

De nieuwe test wijst erop dat Facebook het verwijderen van een profiel in de toekomst mogelijk vele malen eenvoudiger maakt. Wereldwijd heeft de sociale-netwerksite meer dan een half miljard leden. De test wordt uitgevoerd bij een kleine groep gebruikers.

Facebook lijkt met de mogelijke invoering van de deleteknop gehoor te geven aan de steeds luidere roep om het eenvoudiger maken van het verwijderen van een profiel.

Zoekmachine

Het aantal mensen dat bijvoorbeeld via Google zoekt naar hoe het account van Facebook te verwijderen, groeit hard. Dat blijkt uit cijfers van de zoekmachine.

Ook het aantal spook-accounts van mensen die al overleden zijn, groeit. Dit tot grote ergernis van nabestaanden van de profielhouder. Eerder deze week verklaarde een woordvoerder van Facebook tegenover de New York Times dat de spookprofielen voor het bedrijf ''een gevoelige kwestie zijn''.

Account

Dat Facebook tot voor kort schimmig deed over het verwijderen van een account bewees het bedrijf eerder dit jaar. In januari blokkeerde het medium het IP-adres van internet zelfmoordmachine Web 2.0 Suicide Machine.

Wie zich aanmeldt bij de Suicide Machine kan aangeven op welke netwerken hij of zij 'zelfmoord' wil plegen. Accounts worden dan door het programma onbruikbaar gemaakt. Facebook zette het IP-adres op de zwarte lijst.

Hyves

Voor gebruikers van de Nederlandse netwerksite Hyves is het eenvoudiger een account te verwijderen. Het duurt hoogstens 24 uur.

Al speelt Hyves evenals Facebook in op het sentiment van de gebruiker. Hyves waarschuwt wel dat met het verwijderen van een profiel een verval in ''sociaal isolement'' volgt.