AMSTERDAM – XS4all biedt vanaf deze week internettoegang aan via VDSL2, een technologie die ervoor zorgt dat veel hogere snelheden mogelijk zijn over het DSL-netwerk.

De provider zet hier naar eigen zeggen een belangrijke stap mee naar de toekomst.

“De hogere snelheid is een wens van veel klanten en maakt de weg vrij voor televisie via internet.” XS4all wil klanten komende winter de mogelijkheid bieden om televisie te kijken via het internet.

Televisie via internet

Een woordvoerder van de provider laat tegenover NU.nl weten dat televisie via internet in ieder geval deze winter gelanceerd wordt. “Op dit moment zijn er nog weinig details bekend omdat het nog niet af is, maar het is in ieder geval duidelijk dat we een volwaardig tv-pakket gaan aanbieden.”

Klanten zullen na de start van het project televisiezenders kunnen ontvangen via hun internetverbinding. Een dergelijk aanbod wordt IPTV genoemd en wordt bijvoorbeeld al aangeboden door Tele2. Die provider maakte eerder deze maand bekend naast het bestaande IPTV product ook kabeltelevisie te gaan leveren.

XS4all zet in op televisie via internet omdat internet via VDSL2 hogere snelheden mogelijk maakt en tv-kijken via die verbinding dus gemakkelijker zal verlopen.

VDSL2

VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line 2) is een technologie die gebruik maakt van hetzelfde netwerk als het bestaande ADSL, maar een zeer hoge bandbreedte mogelijk maakt.

Hierdoor wordt niet alleen internet sneller, maar kunnen ook aanvullende diensten als televisie en telefonie worden aangeboden via hetzelfde netwerk.

De snelheid van het internet via VDSL2 bij XS4all gaat tot maximaal 40 Mbit per seconde en heeft een uploadsnelheid tot 3 Mbit per seconde.

Uitbreiding

Op dit moment kan ongeveer een kwart van de klanten van XS4all profiteren van het snellere internet. “Er wordt hard gewerkt om de dekking van VDSL2 verder uit te breiden”, aldus de provider. Over de details van de uitbreiding kon XS4all nog niets zeggen.

Tele2 was in Nederland de eerste provider die VDSL2 commercieel aanbood. De provider heeft inmiddels een bereik van ongeveer 200.000 huishoudens. KPN startte in april met de levering van internet via VDSL2. KPN biedt ook HDTV aan via het netwerk.