AMSTERDAM – In vergelijking met ons omringende landen loopt Nederland mee in de voorhoede als het gaat om voorbereidingen voor de uitrol van Ipv6 (Internet Protocol version 6). Nederland presteert minder goed als het gaat om de daadwerkelijke uitrol van IPv6.

Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

“Hoewel het gebruik nog laag is, blijkt uit het toenemend aantal aangevraagde adressen dat het bewustzijn toeneemt. Het is echter nog onduidelijk op welke schaal daadwerkelijk voorbereidingen worden getroffen om het nieuwe Internet Protocol in te voeren”, concludeert de Rijksoverheid.

IPv6

IPv6 is ontwikkeld om Ipv4 te vervangen. Met versie 5 is wel geëxperimenteerd, maar daar is uiteindelijk nooit iets mee gedaan. IPv6 moet vooral de tekortkomingen en beperkingen van IPv4 gaan oplossen.

Zo zijn er in IPv4 ‘maar’ ongeveer 4 miljard IP-adressen beschikbaar omdat er gebruik gemaakt wordt van 32-bit adressen. Deze zullen over ongeveer anderhalf jaar uitgeput zijn. Dit betekent dat er geen nieuwe apparaten met een internetverbinding bij kunnen komen.

Het IPv6-protocol maakt gebruik van 128-bit webadressen. Het protocol heeft hierdoor een veel groter, bijna oneindig, adresbereik en kent bovendien een aantal technische verbeteringen.

September 2011

De huidige voorspellingen laten zien dat er nu nog maar zeven procent van de IPv4-adressen beschikbaar is. Bij de huidige groei van het internet zijn deze in september 2011 op. Het is dus zaak voor landen om snel op IPv6 over te stappen om de uitputting voor te zijn.

Volgens TNO is echter nog onduidelijk op welke schaal in Nederland serieus voorbereidingen worden getroffen om het nieuwe protocol in te voeren. Het aantal internetproviders dat daadwerkelijk een IPv6-verbinding aanbiedt aan haar klanten is met zeven nog gering.

Ook kon TNO niet helder concluderen hoe snel meer diensten en content (onder andere websites) op IPv6 beschikbaar komen. Uit eerder onderzoek van TNO en GNKS bleek wel dat in Nederland 1,8 procent van de meest populaire websites ondersteund worden door zowel IPv4 als IPv6. Dat is de hoogste score in de EU.

Over een half jaar zal een tweede meting worden uitgevoerd en daarin moet duidelijk worden hoeveel van de voornemens omgezet zijn in het daadwerkelijk overstappen naar IPv6.

Providers

Op dit moment richten de providers zich vooral op zakelijke klanten. De eerdergenoemde zeven providers opereren dan ook stuk voor stuk kleinschalig, behalve XS4all. Laatstgenoemde is de enige grote provider in Nederland die IPv6 voor een beperkte groep consumenten aanbiedt.

In 2009 zijn er in Nederland 3 miljoen IPv6-adressen aangevraagd. Slechts 13,65 procent daarvan wordt daadwerkelijk gebruikt, aldus TNO. “Nederland loopt hierin achter op de top 5 Europese landen. De eerste stap is gezet, maar de daadwerkelijke uitrol bevindt zich nog in de beginfase.”

Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen en Groot-Brittannië lopen voor op Nederland wat betreft de uitrol van het nieuwe Internet Protocol. Toch zijn de cijfers nog geen reden tot zorgen, vindt TNO. Harde conclusies en concrete zorgen wil TNO pas bekendmaken na de tweede meting over een half jaar.